Ședinţa Grupului de Monitorizare 2 SNIA

Ședinţa Grupului de Monitorizare 2 SNIA

Ședinţa Grupului de Monitorizare 2 al Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020 a avut loc în format online pe data de 21 iulie.

Reprezentantele societății civile au avut posibilitatea de a prezenta rapoarte alternative.

Reprezentanta CReDO, Olga Bîtcă, a îndemnat Președinții de raioane prezenți la ședință, dar și audiența să fie completat  proiectul de decizie al ședinței cu  publicarea  Planurilor Locale Anticorupție  pe siturile Consiliilor Raionale. Intervenția sa la sedinta GM 2  s-a axat în special pe

1.. Nerespectarea HG 676/17 din cauza, dar și în pofida  schimbării a 3 Guverne - control în responsabilitatea CNA și Cancelariei de Stat, dar și control parlamentar insuficient, deși audieri au fost organizate cel puțin pe cîteva domenii, mai ales sociale - bancar, spălare de bani, furtul miliardului, educație, medicină șa. Mai ales nu se elaborează trimestrial rapoartele anticorupție și nu se întrunesc Grupurile de monitorizare de 2 ori pe an.
 
V. Rapoartele alternative CReDO actualizate și completate din ultimii 2 ani:
 
2. Nepublicarea PLA pe pagina web a Consiliilor raionale.
 
3. Slaba cunoaștere de către agenții publici a pachetului de legi privind integritatea.
 
4. Lipsa de transparență și acces la informatii de interes public limitat din partea unei părți a APC și APL, de exemplu MEECC, V. raportul alternativ Părinți Solidari și multe APL-uri.
 
5. Raportarea lacunară sau necorespunzătoare la indicatori, fie indicatori eronați, spre exemplu la unele ministere V. rapoartele alternative ale societății civile.

 

Share:

CReDO va monitoriza planurile de acțiuni  SNIA din raioanele Călărași și Orhei CReDO va monitoriza planurile de acțiuni SNIA din raioanele Călărași și Orhei