Poziţia publică cu privire la evenimentele din mun. Bălţi, din 05.08.2012

Poziţia publică cu privire la evenimentele din mun. Bălţi, din 05.08.2012

Public position on the events of 5th august 2012, Balti[EN]
Poziţia publică cu privire la evenimentele din mun. Bălţi, din 05.08.2012[RO]
Публичная позиция насчёт событий в Белцы, 5-го августа 2012[RU]

                                     
 
                                   
Poziţia publică cu privire la evenimentele din mun. Bălţi, din 05.08.2012 

Acţiunile organizatorilor contra-manifestanţilor au încurajat acţiunile agresive şi mesajele xenofobe. Acţiunile poliţiei, în general profesioniste, încă mai necesită îmbunătăţire, în special la capitolul protecţiei întrunirilor şi comunicării cu părţile implicate. Primăria Bălţi a favorizat contra-manifestanţii. 
Concluzii: 

1. Pe 05.08.2012, de facto au avut loc: 
1) manifestaţia declarată a unioniştilor la intersecţia str. Independenţei şi Puşkin (14.-15.30) şi marşul cu traseul modificat pe str. Puşkin spre str. Sf.Nicolae (15.35-16-00), 
2) concomitent contra-manifestaţia contrar declaraţiei a PSD la care, la un moment dat, au aderat PSRM, PPSD, Liga Tineretului Rus, Voievozii, 
3) mitingul paşnic PCRM, 
4) întruniri temporare ale Voievozilor, PSRM în alte locuri anterior aderării la întrunirea PSD. 

2. Judecătoria Bălţi corect a reconfirmat dreptul manifestanţilor de a organiza întrunirea publică în baza Legii cu privire la întruniri, Constituţiei RM şi art. 11 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

3. PSD a încălcat condiţiile de organizare a întrunirii declarate prin: 
1) blocarea traseului desfăşurării marşului unionist declarat şi legal, 
2) organizarea întrunirii într-un loc nedeclarat, 
3) asumarea rolului de încurajare publică a altercaţiilor dintre localnici şi participanţii la contra-manifestare împotriva manifestanţilor marşului unionist, 
4) participarea unor reprezentanţi ai PSD în altercaţii împotriva manifestanţilor marşului unionist şi 5) justificarea ulterioară a altercaţiilor ş violenţelor. 

4. Primăria Bălţi n-a acţionat cu bună credinţă, a favorizat desfăşurare a contra-întrunirii PSD contrar declaraţiei. Contrar obligaţiunilor, conform legii cu privire la întruniri publice, primăria Bălţi a demonstrat o poziţie discriminatorie şi părtinitoare, încălcînd legea cu privire la întruniri şi Constituţia RM. 

5. Acţiunile poliţiei cu referire la blocarea contra-manifestanţilor pe str. Independenţei (la magazinul Prometeu) au fost practic adecvate situaţiei create. Numărul poliţiştilor şi comportamentul tactic au descurajat violenţele, au contribuit la temperarea spiritelor şi au rezistat provocărilor. Totuşi, poliţia nu a comunicat adecvat public şi individual cu organizatorii contramanifestaţiei. Unii contramanifestanţi au încălcat dreptul la întrunirea publică prin acţiuni violente şi blocarea intenţionată a traseului. 

6. Acţiunile poliţiei pînă la ora 15.35 privind str. Puskin şi Independenţei sunt practic adecvate situaţiei create. Pe acest segment, în cooperare cu administraţia Bălţi, s-au luat măsuri de asigurare a protecţiei manifestanţilor contra grupurilor paşnice, dar şi a elementelor agresive adunate pe partea cealaltă a carosabilului. Totuşi, poliţiei i-a lipsit comunicarea publică şi individuală cu organizatorii şi unii contramanifestanţi prin care ultimilor să li se explice că încalcă dreptul manifestanţilor de a desfăşura întrunirea publică. Tactica de negociere cu reprezentanţii manifestanţilor a fost una corectă. 

7. Acţiunile poliţiei la intersecţia str. Puskin şi Independenţei după ora 15.35, ulterior deciziei de schimbare a traseului marşului, deşi tactic au fost adecvate situaţiei, au avut cîteva carenţe de implementare practică. Nu a fost asigurată protecţia deplină a manifestanţilor pe traseul modificat. Era vizibilă incoerenţa acţiunilor poliţiştilor, parcurgerea traseului modificat s-a soldat cu multe incidente de atac violent. Cordoanele de pe ambele părţi ale coloanei erau uşor
penetrabile de un număr mare de contramanifestanţi care perpetuau acţiunile individuale agresive.

 Recomandări: 

1. Responsabilizarea primăriei Bălţi pentru lipsa de acţiuni privitor la încălcarea declaraţiei prealabile a PSD. Primăria Balţi încalcă legea cu privire la transparenţa procesului decizional şi legea accesului la informaţie prin privarea publicului de a avea acces la informaţia pertinentă declaraţiilor depuse pentru ziua de 05.08.2012. 

2. Tragerea la răspundere a organizatorilor contramanifestaţiei pentru nerespectarea propriei declaraţii depuse, zădărnicirea desfăşurării întrunirii declarate şi legale, încurajarea acţiunilor agresive contra manifestanţilor şi pentru participarea la aceste acţiuni. Valorificarea deplină a documentărilor asupra persoanelor agresive şi violente, inclusiv instigatorilor la acţiuni de zădărnicire a întrunirilor publice paşnice. 

3. Consolidarea capacităţilor poliţiei şi agenţiilor poliţieneşti în coordonarea efectivă a acţiunilor de asigurare a întrunirilor publice. Dezvoltarea deprinderilor de comunicare şi negociere cu manifestanţii şi contramanifestanţii. Semnatarii: - Sergiu Ostaf, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO),- Ion Manole, Promolex, - Cornelia Cozonac, Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice. 

Descrierea faptelor:

1. Pe 05.07.2012, Acţiunea 2012 (manifestanţii) depune declaraţia prealabilă cu privire la desfăşurarea marşului pe data de 05.08.2012 (cu traseul: Str.Independenţei 52, Aleea Clasicilor, Piaţa Independenţei, str. Independenţei, Aleea Clasicilor, orele 15.00-19.00), cu participare a circa 300 de persoane.2. Ulterior, PSD (contramanifestanţii) depune declaraţia prealabilă de desfăşurare a întrunirii publice, şi aparte prin cerere cere interzicerea desfăşurării întrunirii organizată de către Acţiunea 2012. 3. Pe 03.08.2012, primăria mun. Bălţi a contestat în instanţa de judecată declaraţia prealabilă pe motivul că ar urma: posibile dezordini în masă, atitudinii negative a populaţiei locuitoare, mesajul este unul unionist îndreptat împotriva suveranităţii şi independenţei. Aici se înscrie şi cererea PSD privind interzicerea întrunirii. 4. Pe 03.08.2012, judecătoria Bălţi respinge cererea Primăriei Bălţi, confirmînd desfăşurarea întrunirii conform declaraţiei. 5. Pe 05.08.2012, în jurul orei 10.00, contrar declaraţiei depuse de către PSD, susţinătorii lor s-au adunat în str. Independenţei (Piaţa Alecsandri, alături de magazinul Prometeu), în număr de 200-250 persoane. Poliţia a blocat înaintarea acestora pe str. Independenţei spre str. Puşkin. La întrunirea dată s-au alăturat PPSM, PSRM (Iubesc Moldova), Liga Tineretului Rus, Edinnaia Gagauzia. 6. PCRM a ţinut mitingul în piaţa Independenţei, alături la statuia de Ştefan cel Mare. Acţiunile au fost paşnice.7. În jurul orelor 13.30 dinspre str. Puskin, Mişcarea unionistă, în număr de 200-300 persoane se îndreaptă spre punctul de pornire anunţat - str. Independenţei 52, avînd în mâini flori, drapele, pancarte. Aceştia se opresc în scuarul intre str. Independenţei şi Puşkin. Manifestanţii scandează lozinci de unire: România! Unire!, Refuz, Rezist, Sunt Anticomunist!, Ouă Aveţi, Minte Nu! Bălţi, Va Iubim! Manifestanţii au aruncat flori în direcţia contramanifestanţilor. 8. Pe partea cealaltă a carosabilului treptat se adună locuitorii din Bălţi şi o parte din contramanifestanţi din rîndurile PSDM, inclusiv o parte din cei prezenţi anterior în Piaţa Alecsandri. Se scandează lozinci anti-unire Назисты! Бельцы! Белцы! Moldova! Trădători! În total fiind vreo 200 persoane. Contramanifestanţii sunt opriţi de către cordonul de poliţie pe partea cealaltă a carosabilului. Contramanifestanţii aruncă cu ouă, pietre, roşii şi nuci în manifestanţi. 9. În jurul orei 15.00, vice-primarul or. Bălţi, Alexandru Usatîi propune manifestanţilor de a amîna marşul, organizatorii aparent resping. Un reprezentant al MAI, negociază cu organizatorii manifestaţiei, fără rezultat. 10. În jurul orelor 15.35 manifestanţii se îndreaptă pe strada Puskin fiind însoţiţi pe parcursul traseului de cordoane de
poliţişti. Pentru a evita ciocnirile manifestanţii urmau să fie transportaţi spre Chişinău cu ajutorul autobuzelor propuse de către Direcţia Trupelor de Carabinieri (DTC MAI) la intersecţia străzilor Puşkin cu Sf. Nicolae.11. Pe acest parcurs, contramanifestanţii încercă să spargă cordonul de poliţie, să rupă pancartele manifestanţilor, sa-i atace verbal şi fizic. Au fost explozii de petarde, aruncări de pietre din partea contramanifestanţilor şi localnicilor. Cele mai mari violenţe se întâmpla la intersecţia străzilor Puşkin cu Voluntarilor şi str. Puşkin cu str. Ştefan cel Mare. În cadrul acţiunilor violente un reporter Jurnal TV a fost lovită cu o piatră. La orele 16.00 manifestanţii pleacă spre Chişinău. 12. La orele 18.00-19.40, reprezentanţii Platformei Civice ,,Acţiunea 2012,, au organizat o întrunire spontană în faţa MAI Chişinău.

Share: