Consultări Plan anticorupție sectorial medicină 2018-2020

Consultări Plan anticorupție sectorial medicină 2018-2020

La data de 5 iulie 2018, reprezentantele CReDO la consultările publice a Planului anticorupție sectorial în domeniul medicinei 2018-2020 au apreciat calitatea acțiunilor preconizate și insistat, din perspectiva accesului pacientului la serviciile medicale și diminuarea volumului taxelor informale pe 3 măsuri conceptuale:
1. transparența, majoritar preconizată în plan
2. reorganizarea fluxurilor financiare prin reformele structurale, parțial preconizată în plan 
3. contractarea și externalizarea serviciilor în condiții concurențial corecte, care ar necesita includerea unor noi acțiuni în acest plan, fie alt document de politici, pentru a decongestiona rîndurile de așteptare de peste 6 luni, de exemplu, pentru diagnosticare. În această ordine de idei, s-a mai discutat necesitatea introducerii terțului plătitor, costurilor partajate, noilor criterii și reguli pentru contractarea externă a serviciilor, dar și creșterea responsabilității pentru actorii medicali ai sectorului privat. 
Mulțumim participanților/elor la consultările #SNIA din 2017, precum și pentru susținerea ONGurilor prezente la ședință, vom continua să reprezentăm perspectiva drepturilor pacienților în politicile de diminuare a corupției sistemice.

Share: