CReDO a condus consultări publice privind SNIA și Reforma Justiției

CReDO a condus  consultări publice privind SNIA și Reforma Justiției

 

 

Nerespectarea statului de drept, încălcarea principiului integrității angajaților sistemului judiciar, taxele ilegale în sănătate și educație, precum și calitatea slabă a asistenței juridice garantate de stat. Acestea sunt doar cîteva dintre problemele identificate de moldoveni în timpul a 12 consultăril publice desfășurate de organizația în toată țara de către CReDO. Acestea se referă la Strategia Națională de Integritate și Anticorupție, precum și la reformele din domeniul justiției.

La întîlnirile cu experții CReDO, oamenii au criticat și activitatea poliției pentru a asigura ordinea publică. În plus, moldovenii cred că populațiile vulnerabile din punct de vedere social ar trebui să primească mai multă atenție. În același timp, potrivit participanților la consultări, este necesar să se informeze publicul cât mai mult posibil despre măsurile luate de autorități în lupta împotriva corupției, precum și reformei sectorului  justiției. 

 „Scopul principal al acestor consultări - pentru a colecta opinii pentru  finalizarea  Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, http://lex.justice.md/md/370789/, în special a planurilor sectoriale pentru domeniile vulnerabile, precum și în domeniul noii Strategii de reformă a justiției, vom informa, de asemenea societatea despre prevederile   Legii Integrității .“ - a declarat managerul programului CReDO Olga Bîtcă.

Ea a mai spus că organizația solicită altor ONG-uri să se unească pentru proiecte de combatere a corupției.
„Este un rezultat important pe care l-am realizat, putem spune că am primit informații cu privire la practicile corupte, colectarea ilegală de bani cu cei care au arătat un astfel de curaj și a spus despre ea.“ - a adăugat Olga Bîtcă.

Potrivit experților CReDO, principalele soluții pentru problemele din domeniul justiției ar trebui să fie asigurarea transparenței și a integrității prin măsuri de prevenire a corupției. În același timp, autoritățile ar trebui să țină seama de interesul public, precum și să ofere un acces sporit la asistența juridică gratuită. Experții observă că este necesar să se dezvolte un mecanism de control al calității acestor servicii. În acest context, se indică, de asemenea, cerințele privind echiparea mai eficientă a poliției și atitudinea mai serioasă a agențiilor de aplicare a legii în chestiuni precum drepturile omului și violența în familie. De asemenea, experții consideră că societatea civilă ar trebui să fie implicată mai activ nu numai în dezvoltare, ci și în monitorizarea implementării strategiilor.

În luna aprilie a acestui an, organizația CReDO a lansat proiectul "Participarea la procesul politicilor publice în domeniul justiției din Moldova". Acesta este conceput pentru doi ani, este finanțat de Fondul Națiunilor Unite pentru Democrație. 

Share: