Platforma pentru Egalitate de Gen cere o reprezentare echitabilă în Guvern

Platforma pentru Egalitate de Gen cere o reprezentare echitabilă în Guvern

 

Platforma pentru Egalitate de Gen cere o reprezentare echitabilă în Guvern

 

 

 

 

 

Platforma pentru Egalitate de Gen se arată îngrijorată și profund dezamăgită de faptul că în noua lege cu privire la Guvern autorii au omis toate modificările introduse printr-o altă lege, aprobată anul trecut. Modificările se refereau la introducerea principiului egalității de gen în activitatea Guvernului, asigurarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați în actele normative și documentele de politici, dar și respectarea unei cote de minimum 40% de reprezentare a sexelor la desemnarea și aprobarea listei nominale a membrilor Guvernului.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, vicepreședintele Platformei pentru Egalitate de Gen, Valentina Bodrug-Lungu, a spus că se va insista pe respectarea cotei de 40% la elaborarea listei angajaților Guvernului. Guvernul trebuie să revadă hotărârea de creare a unei secții în domeniul promovării politicilor de asigurare a egalității dintre femei și bărbați și să revină la crearea unei direcții pe această filieră. „Trebuie să fim foarte atenți și la următorii pași, pentru că urmează procedura de selectare a secretarilor de stat în ministere și vrem să vedem cum va fi asigurată și respectată acea cotă de 40%” a spus Valentina Bodrug-Lungu.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Sergiu Ostaf, este de părere că prezența masivă a femeilor în corpul secretarilor de stat ar fi o compensare a statisticilor de până acum.

Reprezentanta Coaliției  „Viața fără Violență în familie”, Eleonora Grosu, și-a exprimat, în numele celor 21 de ONG-uri și instituții publice care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, dorința de a continua reformele începute în domeniul egalității de gen. Ea a menționat că Moldova, fiind parte a tratatelor internaționale, are obligația de a asigura egalitatea de gen.

Membrii Platformei au cerut și o întrevedere cu premierul Pavel Filip pentru a discuta acest subiect, o întrevedere cu echipa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Platforma pentru Egalitate de Gen a trimis interpelări în acest sens către instituțiile responsabile, însă nu au primit nici un răspuns oficial deocamdată.

Share: