Opinia CReDO Şedinţa Cabinetului de Miniştri din 24.02.2016[EN]
Opinia CReDO Şedinţa Cabinetului de Miniştri din 24.02.2016[RO]
Opinia CReDO Şedinţa Cabinetului de Miniştri din 24.02.2016[RU]
Opinia CReDO Şedinţa Cabinetului de Miniştri din 24.02.2016
Doar 20% din chestiunile incluse pe ordinea de zi a şedinţelor actualului Guvern îşi regăsesc respondentul în Programul de guvernare. Totodată, acestea nu denotă un impact asupra cetăţenilor, ci mai degrabă reprezintă nişte procese. De această părere este Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, care a efectuat un şir de analize a subiectelor incluse pe ordine de zi a şedinţelor de executiv pe parcursul celor 30 de zile de activitate.
Directorul CReDO a declarat miercuri, 24 februarie, la o conferinţă de presă la IPN că la şedinţele actualului cabinet de miniştri mai multe subiecte au fost adăugate pe ordinea de zi chiar în timpul şedinţei, fapt ce afectează transparenţa decizională. Totodată, directorul CReDO este de părerea că după o lună de activitate a Guvernului Filip, nu pot fi formate opinii concludente despre acţiunile actualei componenţe. Însă, per general, nici guvernările anterioare nu reuşiseră să realizeze prea multe în primele 30 de zile de activitate.
Cât despre şedinţa de astăzi a Guvernului, Sergiu Ostaf, a spus că majoritatea dintre cele 46 de chestiuni de pe ordinea de zi nu reprezintă subiecte ce ar putea genera schimbări substanţiale pentru cetăţeni. Potrivit lui, peste 60% dintre chestiuni conţin avize. Totuşi, experţii Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului susţin unele proiecte de pe ordinea de zi.
Unul dintre ele este aprobarea proiectului de Lege privind reducerea inviolabilităţii deputatului. În opinia sa, acesta va permite reţinerea deputatului pentru infracţiunile prevăzute expres în cazul flagrantului, adică pentru infracţiunile grave. Potrivit lui, acest proiect va reduce nivelul de corupţie a deputaţilor. Totuşi, Sergiu Ostaf consideră că proiectul nu va avea finalitate în viitorul apropiat, pentru că pentru aprobarea acestuia este nevoie de o majoritate constituţională în Parlament.
De asemenea, CReDO susţine şi chestiunea cu referire la eliberarea de răspundere juvenilă, menţionând că adoptarea acestui proiect de decizie, în unele cazuri va fi pozitivă pentru mii de minori.
CReDO susţine şi aprobarea modificărilor cu privire la activitatea asociaţiilor obşeşti. Experţii CReDO propun totuşi modificarea componenţei Comisiei de certficare care acordă asociaţiilor statutul de autoritate publică. Astfel, potrivit CReDO, această Comisie formată din nouă persoane nu ar trebui să fie numită în exclusivitate de către Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Experţii recomandă ca şase dintre membrii Comisiei de certificare să fie reprezentanţi ai sectorului neguvernamental, iar ceilalţi să reprezinte Ministerul Finanţelor, al Justiţiei sau Inspectoratul Fiscal de Stat.
Guvernul în frunte cu democratul Pavel Filip a fost învestit pe 20 ianuarie.
Extras opinia:
În OZ sunt incluse 46 de chestiuni. Din care:
- 26 (56%) sunt avize la proiectele de lege la inițiativa deputaților, poziția reactivă a Guvernului,
- Toate avizele la proiectele de lege nu sunt conforme cerințelor de transparență decizională, inclusiv pentru că textul proiectelor de lege care este avizat nu este publicat pe http://www.gov.md/ro/content/sedinta-guvernului-din-24-februarie-2016-ora-1700
- 12 chestiuni se referă la realizarea unor beneficii directe a cetățenilor,
- 5 chestiuni își găsesc respondentul în Programul de guvernare,
- 1 chestiune (nr.4) se regăsește în Strategia de reformare a justiției,
- cu excepția (nr.18 și nr.20) altele nu se referă la promovarea libertăților antreprenoriale, eliminarea constrîngerilor antreprenoriale,
- nici o chestiune nu se referă la promovarea reformelor sectorului financiar-bancar și sectorului energetic.
Mass Media
Image: Tribuna.md
https://www.youtube.com/watch?v=OadNllOv7WA
http://www.ipn.md/ro/politica/74980