Soluţii pentru localizarea funcţiilor de prevenire şi combatere a corupţiei

Soluţii pentru localizarea funcţiilor de prevenire şi combatere a corupţiei

 

Soluţii pentru localizarea funcţiilor de prevenire şi combatere a corupţiei

În cazul în care va fi păstrată o singură instituţie de prevenire şi combatere a corupţiei, atunci cea mai bună soluție ar fi localizarea instituțională eficientă a tuturor funcţiilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie. În același timp, Comisiei Naţionale de Integritate ar uma să-i revină doar funcţia de constatare şi verificare a regimului de incompatibilitate şi conflicte de interese. Recomandarea vine din partea Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

Consolidarea tuturor funcțiilor de prevenire în cadrul unei singure instituții plasează această într-o lumină mai favorabilă de rezistență instituțională. Evaluarea sistematică a independenței CNA conferă acestei instituții un grad mai mare de independență instituțională în comparație cu CNI, a declarat în cadrul unei conferințe de presă directorul CreDO, Sergiu Ostaf.

Potrivit lui Ostaf, studiul oferă o perspectivă de analiză raţională a funcțiilor anticorupționale, fiind discutată existenţa şi valoarea funcţiilor anticorupţionale ca noţiunea definitoare care compune o instituţie publică.

În acest studiu, sunt examinate în detaliu funcţiile de prevenire a corupției existente şi inexistente, dar necesare: 

 • Expertiza riscurilor anticorupţie în proiecte de lege,
 • Planurile instituţionale de  integritate,
 • Testarea integrităţii funcţionarilor publici,
 • Protecţia avertizorilor de integritate,
 • Prevenirea conflictelor de interese şi incompatibilităţilor,
 • Controlul şi publicitatea activelor angajaţilor şi demnitarilor publici, (inexistentă)
 • Recuperarea activelor fraudate în alte jurisdicţii, (inexistentă)
 • Obligaţiunea denunţării ofertei corupţionale.

Dar și funcțiile de combatere a corupției:

 • Urmărirea penală pe cazuri corupționale și spălare de bani,
 • Recuperarea activelor fraudate în alte jurisdicţii,
 • Activitatea operativă pe cazuistică anticorupţională și spălare de bani,
 • Evaluarea riscurilor tematice (subiecte) a fenomenului corupţiei în anumite domenii.

De asemenea, directorul CreDO a menționat că modelul propus nu presupune reproducerea exactă a modelului Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, așa cum se discută în ultima perioadă.

Direcția Națională din România nu poate trece Prutul, pentru că ar trebui s-o facă și Serviciul Român de Informații, însă acest lucru nu este posibil. Funcţia de combatere a corupţiei trebuie să fie reprodusă prin CNA, după un model ajustat situaţiei din Republica Moldova, a declarat Sergiu Ostaf.

Dacă legiuitorul își va dori să păstreze CNA, dar şi CNI, atunci modalitatea de consolidare a funcţiilor de prevenire trebuie să fie în CNA, iar CNI să rămână doar cu funcţia de constatare şi verificare a regimului de incompatibilitate şi conflicte de interese, inclusiv şi aplicarea sancţiunilor, verificarea regimului de declarare de averi şi proprietăţi.

Amintim că pachetul de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică nu a fost susţinut de Guvern. Proiectele au fost elaborate de către Ministerul Justiţiei și fac parte din Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 şi Planul de Acţiuni al acesteia.


Share: