Opinia CReDO cu privire la întrunirile organizate de PCRM şi reprezentanţii Congresului Civic la 04 Aprilie 2013

Opinia CReDO cu privire la întrunirile organizate de PCRM şi reprezentanţii Congresului Civic la 04 Aprilie 2013

Opinia Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) cu privire la întrunirile organizate de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi reprezentanţii Congresului Civic pe data de 04 Aprilie 2013[EN]
Opinia Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) cu privire la întrunirile organizate de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi reprezentanţii Congresului Civic pe data de 04 Aprilie 2013[RO]
Opinia Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) cu privire la întrunirile organizate de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi reprezentanţii Congresului Civic pe data de 04 Aprilie 2013[RU]Opinia CReDO cu privire la întrunirile organizate de PCRM  şi reprezentanţii Congresului Civic  la 04 Aprilie 2013

Concluzii:

 Asociaţia Micului Business a organizat legal şi desfăşurat adecvat întrunirea paşnică din faţa Palatului Republicii.

Declaraţia prealabilă depusă de către PCRM, a fost depusă cu 2 zile înainte de desfăşurarea acţiunii, deşi legea cu privire la întruniri prevede cel puţin 5 zile, formal declaraţia nu se încadrează în prevederile legii.

PCRM nu a respectat nici propriile prevederi ale declaraţiei prealabile. Declaraţia a prevăzut o manifestaţie statică în faţa Palatului Republicii, prin urmare deplasarea spre scuarul Reşedinţei de Stat şi spre sediul Delegaţiei UE nu se încădrează în cadrul legislativ relevant. Regretabil, din nou PCRM a utilizat cu rea credinţă prevederile legii cu privire la întruniri,  pentru că organizatorii nu au anunţat în declaraţia prealabilă despre organizarea marşului spre Reşedinţa de Stat şi nici despre intenţia de a se deplasa spre sediul delegaţiei UE. Declaraţia prealabilă nu a fost depusă în termenii reglementaţi.

 1. Spre deosebire de întrunirea organizată de PCRM din 28.03.2013, întrunirea din 04.04.2013 s-a desfăşurat integral paşnic şi fără elemente violente.
 2. Primăria şi Poliţia au realizat adecvat co-desfăşurarea ambelor întruniri în faţa Palatului Republicii.
 3. Poliţia în general a gestionat adecvat toate segmentele dinamice ale întrunirii organizate de PCRM desfăşurate pe 04.04.2013.

 

Recomandări:

 1. Poliţia şi responsabilii din partea Pimăriei avînd obligaţia pozitivă de asigurare şi menţinere a ordinii şi a întrunirilor paşnice, ar trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a comunica cu organizatorii manifestaţiei din partea PCRM pentru a explica ultimelor importanţa respectării şi exercitării cu bună credinţă a legii cu privire la întruniri.
 2. Organizatorii trebuie responsabilizaţi conform legislaţiei contravenţionale în baza cumulului de probe şi antecedentelor pentru:
  1. exercitarea cu rea credinţă a dreptului la o întrunire publică,
  2. încălcarea procedurii de notificare prealabilă a întrunirii şi neinformarea asupra condiţiilor de desfăşurare a acesteea,
 3. Responsabilizarea conform legislaţie R. Moldova şi a standardelor internaţionale prevede sancţiuni civile de penalizare în formă de motive cumulative adverse în realizarea dreptului la liberă întrunire, sancţionarea contravenţională şi altele după caz.[1] 
 4. Organizatorii manifestaţiei din partea PCRM vor respecta cu buna credinţă exercitarea dreptului la libera întrunire. 

    Fapte:

Declaraţiile

1. Pe data de 04 Aprilie 2013, în mun. Chişinău, în faţa Palatului Republicii,  au avut loc 2  întruniri simultane cu organizatori şi mesaje diferite[2]:

1)      prima întrunire statică a fost organizată de Asociaţia Micului Business (AMB), şi

2)      întrunire dinamică simultană organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi reprezentanţii Congresului Civic (CC).

2. Pe data de 25.03.2013, Asociaţia Micului Business, înregistrează la Primăria municipiului Chişinău, declaraţia referitor la desfăşurarea unui miting de protest în faţa Palatului Republicii faţă de interdicţiile de activitate în comerţ anunţînd participarea a 240 de persoane în intervalul de timp 08.00-14.00.

3. Pe data de 02 Aprilie 2013,  PCRM înregistrează declaraţia prealabilă prin care anunţă că intenţionează să desfăşoare pe data de 04 aprilie 2013 o întrunire sub formă de miting în faţa Palatului Republicii între orele 9.30 şi 10.30. În declaraţia depusă de către PCRM,  se mai solicită:

a)      Asigurarea ordinii publice şi neadmiterea organizării unor întruniri simultane în imediata apropiere, pentru a evita provocările şi dezordinele în masă

b)       Blocarea integrală a carosabilului pe strada M. Cibotari în perimetrul străzilor 31 Augut 1989 şi str. Bucureşti, pe parcursul desfăşurării întrunirii pentru siguranţa participanţilor. 

Desfăşurarea întrunirilor:

 1. Pe 04. 04. 2013, de la 09.00 - 10.00 întrunirea organizată de către Asociaţia Micului Business (AMB), s-a desfăşurat conform declaraţiei prealabile. La miting au participat aproximativ 20 de persoane pe pavajul pietonal pe partea cealaltă a carosabilului. Manifestanţii au avut asupra lor pancarte cu inscripţiile: „Jos Oligarhia”, „Liberatea economică”, „Azi parlamentari, maine patentari”. S-a scandat: „Vrem patenta!”. Întrunirea a fost declarată şi desfăşurată conform Legii cu privire la întruniri.
 2. În jurul orelor 9.20-9.30, în imediata apropiere a manifestanţilor AMB (care au început manifestaţia la ora 09.15), s-a adunat un grup (primul grup) de aproximativ  200 de persoane care urmau sa participe la mitingul organizat de către PCRM.
 3. La orele 9.40 dinspre str. Bucuresti (mergînd pe trotuar), colţ cu M. Cebotari, spre Palatul Republicii se îndreaptă un al doilea grup format din aproximativ 150 de participanţi care scandează : „Alegeri!”. Manifestanţii au asupra lor pancarte cu inscripţia : „Vrem alegeri!”, drapele cu simbolica comunistă (seceră şi ciocan), drapele bicolore. Acest grup este condus vizibil de deputaţii M.Tkaciuk, Iu.Muntean, A.Petkov şi M.Poleanschi. 
 4. În faţa Palatului Republicii, la scările din faţa acestuia se află aproximativ 15 poliţişti în uniforme din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare şi 7 poliţişti în civil.
 5. La 9.35-40, ambele grupuri se regrupează şi formează o singură coloană întreagă care se îndreaptă pe str. Bucureşti pe pavajul pietonal, apoi pe str. N. Iorga. La 9.45 coloana ajunge în scuarul Reşedinţei de Stat. În faţa coloanei se află deputaţii comunişti I. Muntean., M. Tkaciuk, A. Petcov. Manifestanţii scandează: „Alegeri!”.
 6. Poliţia s-a deplasat împreună cu  coloana protestatarilor spre scuarul în faţa Reşedinţei de Stat. Între manifestanţi şi poliţie nu se observă nici un fel de comunicare.
 7. În faţa Reşedinţei de Stat, manifestanţii au acces în imediata apropiere a Reşedinţei. Au loc discursuri. Este anunţată intenţia de a înmîna preşedintelui un apel din partea Congresului Civic şi opoziţiei parlamentare. Deputaţii din partea PCRM, Iu.Munteanu, A.Petcov, G.Petrenco, M. Poleanschi se îndreaptă spre uşa Reşedinţei. Întenţia lor este de a intra şi înmîna acest apel preşedintelui N. Timofti. Iu.Muntean ţine discursul prin care intenţionează să înmîneze scrisoarea cetăţeanului N.Timofti.
 8. Uşa Reşedinţei este închisă. Peste cîteva secunde, secretarului general al aparatului Preşedintelui (I.Păduraru), deputaţii şi secretarul general al aparatului intră în Reşedinţa de stat, are loc înmînarea scrisorii[3]. În acest timp A.Tulbure şi E.Vardanean au ţinut discursuri opinînd în favoarea alegerilor anticipate. 
 9. Deputatul Iu.Muntean anunţa prin megafon, continuarea manifestaţiei în faţa Sediului Delagaţiei Uniunii Europene. Traseul a fost următorul:  N. Iorga-str. Bucuresti-str-B.Bodoni-str.Kogălniceanu (Sediul Delegaţiei UE, str. M. Kogălniceanu 12). Deplasarea are loc pe carosabilul pe sensul de circulaţie a transportului.  
 10. Aproximativ 20 de poliţişti asigură şi coordonează traseul cu responsabilul de  întrunire din partea PCRM, deputatul Iu. Muntean.
 11. În perioada deplasării manifestanţilor PCRM, traficul pe str. B. Bodoni si str. M. Kogăniceanu, este sistat, timp de 10-15 minute.
 12. În faţa sediului Delegaţiei UE, poliţia formează un cordon din 10 poliţişti care însoţeau manifestanţii împreună cu 12 carabinieri, ultimii aveau uniforme de protecţie.
 13. Manifestanţii au ajuns în faţa sediului Delegaţieie UE la  orele 10.30, se intenţionează înmînarea aceluiaşi apel, Ambasadorului Uniunii Europene,  Dirk Schuebel. Deputaţii au acces spre uşă. Manifestanţii ţin discursuri. Se scandează: „Libertate!”. Dupa cîteva discursuri, deputaţii, anunţă încheierea manifestaţiei şi la 11.10 are loc dispersarea manifestanţilor. Organizatorii anunţă continuarea protestelor  pe data de 11 Aprilie 2013. 

 

[1] OSCE-ODIHR, Comisia de la Veneţia,  http://www.osce.org/odihr/73405, Guidelines on Freedom of Peaceful Assembly

 

[3] Vezi textul scrisorii http://omg.md/ro/109514/

Share: