Raport privind punerea în aplicare a drepturilor minorităților în Republica Moldova

Raport privind punerea în aplicare a drepturilor minorităților în Republica Moldova

Report on the Implementation of the Minorities Rights in Moldova[EN]
Report on the Implementation of the Minorities Rights in Moldova[EN]
Raport privind punerea în aplicare a drepturilor minorităților în Republica Moldova[RO]
Raport privind punerea în aplicare a drepturilor minorităților în Republica Moldova[RO]
Доклад об осуществлении прав меньшинств в Молдове[RU]
Доклад об осуществлении прав меньшинств в Молдове[RU]Raport privind punerea în aplicare a drepturilor minorităților în Republica Moldova


Raportul reprezintă o imagine de ansamblu a evoluțiilor relevante pentru punerea în aplicare a drepturilor minorităților în Republica Moldova. În ceea ce privește conținutul raportului, el cuprinde neputința autorităților moldovenești de a învăța din recomandările Consiliului Europei și opiniile cu privire la Moldova, în aproape toate punctele de vedere. Acest lucru este regretabil, deoarece datorită neînțelegerii evidente de către autoritățile naționale ale observațiilor esențiale ale Opiniei, cele din urmă nu au fost abordate de către autoritățile moldovenești. 


În afară de aceasta, politica moldovenească rămâne esențial neschimbată pe termen lung cu privire la aspectele cele mai fundamentale ale protecției drepturilor minorităților în Republica Moldova. Această politică este, de fapt, o manifestare a lipsei de percepere critică a conceptului european modern a protecției minorităților. Acestea fiind spuse, autoritățile moldovenști se dovedesc, de asemenea, a fi incapabile de a lua măsuri practice pentru a aborda preocupările cele mai evidente și directe în mod informat și multilateral. Acest lucru înseamnă lipsă substanțială a capacității instituționale de a elabora și pune în aplicare politici sensibile față de drepturile minorităților.


Eșecurile majore prezentate în raport sunt: ​​- continuarea politicii moștenite din perioada sovietică de asimilare forțată (rusificare) a minorităților naționale „defavorizate” (ucraineni, bulgari, găgăuzi) și „mici”; - consolidarea politicii de centralizare excesivă în ceea ce privește educația, dezvoltarea culturală, folosirea limbii minoritare în domeniul public; - neglijarea brutală a problemelor minorității rome discriminate din punct de vedere instituțional, în special în zonele rurale; - instituționalizarea intoleranței și urmărirea abuzivă a noilor minorități, cum ar fi musulmanii și alte religii neortodoxe. Din păcate, în timpul elaborării raportului s-au observat foarte puține măsuri practice care ar avea impactul și efectul de ameliorare, în afară de evenimente demonstrative, declarații și discuții politice despre îmbunătățire. Sperăm că raportul poate oferi o alternativă semnificativă la informațiile prezentate de stat și va echilibra înțelegerea de către comunitatea internațională a realităților existente în Republica Moldova.

Mass Media

imagine: depositphotos

Share: