Politicul are o influenţă excesivă asupra CNA şi CND – CReDO

Politicul are o influenţă excesivă asupra CNA şi CND – CReDOPoliticul are o influenţă excesivă asupra CNA şi CND – CReDO


Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CND) sunt puternic influenţate politic, ceea ce înseamnă că funcţionalitatea acestor instituţii este minimă, constată directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf. El a declarat, într-o conferinţă de presă, că politicul a descoperit CNA-ul pentru a-şi promova interesele şi a politizat CND-ul pentru a crea o instituţie slabă, transmite Info-Prim Neo. 

Sergiu Ostaf a spus că, deja de două luni, partidele din AIE examinează candidaturile vicedirectorilor CNA şi nu pot ajunge la un numitor comun, deoarece prevalează interesele fiecărui partid, aceasta fiind o imixtiune a politicului în activitatea CNA. 

Directorul CReDO spune că unele fracţiuni parlamentare condiţionează votarea vicedirectorilor, având ca obiectiv obţinerea unor influenţe. „Înţelegem clar că acum se poartă negocieri vizavi de adjuncţii în cadrul CNA, aceasta creează un impact negativ şi formează o atitudinea destul de servilă în cadrul CNA, pentru că atunci când instituţia este sub influenţa politicului, aceasta transmite mesaje puternice de descurajare”, a menţionat Sergiu Ostaf. 

Referitor la CND, directorul CReDO a spus că Guvernul, în regim de urgenţă, pe data de 6 decembrie, a aprobat proiectul Regulamentului cu privire la funcţionarea consiliului. „Una din carenţele substanţiale ale regulamentului, elaborat şi propus de Ministerul Justiţie, este nivelul scăzut de salarizare a preşedintelui consiliului”, a spus Sergiu Ostaf. 

Potrivit lui Sergiu Ostaf, regulamentul nu prevede posibilitatea participării la proces a membrilor societăţii civile în calitate de observatori, nu se spune clar care sunt atribuţiile preşedintelui consiliului. Un alt aspect sunt condiţiile pe care trebuie să le aibă persoanele pentru a candida la funcţia de conducere. „Este o atitudine de neglijenţă faţă de acest regulament. Cred că mesajul Ministerului Justiţiei este clar – se doreşte o instituţie foarte slabă”, a spus Sergiu Ostaf. 

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Elena Terzi, expert CReDO, a remarcat că s-a observat o îmbunătăţire a legilor din Moldova, din perspectiva standardelor internaţionale, însă sunt încă lacune în ceea ce priveşte numirea conducerii instituţiilor, pedepsele pentru influenţa politică, precum şi independenţa bugetară. 

Sursa: Info-Prim Neo

Mass Media


http://www.ustream.tv/recorded/27812264

Share: