The objectives of the electoral system for Moldova[EN]
Obiectivele sistemului electoral pentru Moldova[RO]
Obiectivele sistemului electoral pentru Moldova[RU]
Цели избирательной системы Молдовы
Scopul studiului este analiza sistemică a propunerilor de modificare a sistemului electoral discutate în legislativ. Inițial (în aprilie 2017), studiul s-a axat pe evaluarea impactului sistemic al sistemului electoral uninominal (inclusiv proiectul de lege), ulterior (în mai 2017) a fost extins pentru a include sistemul electoral mixt (inclusiv proiectul de lege). Studiul răspunde la cîteva întrebări:
1) Ce efecte a produs sistemul electoral actual proporțional PR-listă asupra competiției politice, instituțiilor publice, stabilității de guvernare, implementării reformelor în domeniile economice și sociale? În ce măsura sistemul actual răspunde provocărilor situației?
2) Ce corelație există dintre sistemul electoral (majoritar, mixt) și provocările, problemele situației actuale relevante prin prisma contribuției potențiale primului? Ce obiectivele de politice ar trebuie să rezolve și să contribuie un sistem nou electoral?
3) Ce efecte pot avea soluții electorale propuse: sistem majoritar uninominal în 101 circumscripții și sistemul mixt majoritar în 50 de circumscripții și proporțional pe liste de partid paralel?
4) Ce soluție poate fi recomandată pentru un sistem electoral viitor în funcție de obiectivele politicii setate?
Metodele de analiză sunt acelea care tradițional se folosesc în analiza de politici electorale acceptate în tradiția occidentală pentru democrațiile consolidate și în cus de dezvoltare. Cadrul de analiză este adaptat[1] din sursa de referința a Asociației profesionale americane pentru Științe Politice care setează metodele de analiza a impactului regulilor/legislației electorale asupra guvernării, instituțiilor democratice, sistemului politic, partidelor politice. Abordarea cheie este: înțelegerea scopului de politici, căutarea sistemului electoral celui mai potrivit acestui obiectiv de politici, analiza detaliată a contextul societal relevant, inclusiv factorilor coercitivi și necoercitivi, determinarea soluțiilor posibile electorale. Detaliile sunt explicate în documentul pdf anexat mai jos.
[1] APSA, http://www.apsanet.org, Political Science, Electoral Rules and Democratic Governance, 2013