Общественное мнение в отношении законопроекта о специальной защите детей в ситуации риска

Общественное мнение в отношении законопроекта о специальной защите детей в ситуации риска

Opinia publica cu referire la proiectul de lege privind protectia speciala a copiilor in situatia de risc[EN]
Opinia publica cu referire la proiectul de lege privind protectia speciala a copiilor in situatia de risc[RO]
Opinia publica cu referire la proiectul de lege privind protectia speciala a copiilor in situatia de risc[RU]



Opinia publica cu referire la

Manipularea si coruperea opiniei publice de catre unele persoane publice cu referire la proiectul de lege privind protectia speciala a copiilor in situatia de risc

Luind in consideratie carentele sistemului actual de protectie a copilului, in special la nivel local, inclusiv mecanismul prea permisiv de separare copiilor de familie si de institutionalizare a copiilor, carente in identificarea si asistenta la timp a familiilor de parinti, incurajam factorii decizionali sa continue reformele initiate din domeniul protectiei copilului si familiei si sa adopte acest Proiect de lege.  

Acest proiect de lege vine sa corecteze deficientele existente si are ca scop imbunatatirea suportului oferit familiilor ai asigurarea protectiei mai adecvate a copilului de factorii de violenta, in conformitate cu Conventia ONU privind Drepturile Copilului.

Ne surprinde reactia unor persoane (publice) care enunta in public opinii nedocumentate, nefondate si chiar, in unele situatii, vadit eronate asupra proiectului de lege.

Proiectul de lege promoveaza protectia copilului si previne separarea acestuia de mediul familial, prin crearea mecanismului strict de evaluare a cazurilor in exclusivitate exceptionale, in care copilul poate fi separat de familie, prioritate fiind sprijinirea familiei, regasirea locului copilului in familia extinsa. Acesta precizeaza competentele autoritatilor tutelare in procesul de identificare si gestionare a situatiilor de risc si in cazul separarii acestora de familie. Proiectul defineste notiunile cheie de protectie a copilului, anterior acestea nu aveau certitudine de interpretare (ex.: copil in situatie de risc, copil separat de parinti, copil abandonat).

Proiectul de lege a fost consultat cu societatea civila activa in domeniul protectiei copilului si familiei chiar de la etapa elaborarii conceptului legii. A fost consultat si in sedinţe largite cu reprezentantii organizatiilor de profil si institutiile de stat, astfel incit transparenta sa decizionala a fost asigurata (inclusiv Avocatul parlamentar T.Plamadeala care a venit cu o propunere tehnica).

Solicitam Parlamentului RM sa nu ezite in privinta adoptarii acestui proiect de lege, astfel demonstrind ca ratificarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului este urmata (chiar si daca abia peste 23 de ani), de actiuni si politici concrete, care asigura realmente protectia drepturilor copiilor in Republica Moldova.

 

Informatii suplimentare:

Ca urmare a aprobarii legii, reglementarea Codului Familiei cu referire la raporturile juridice între soti, între parinti si copii, vor ramine intacte. Din Codul Familiei urmeaza sa fie exclus doar capitolul privind protectia copiilor ramasi fara ocrotire parinteasca, domeniu care nici pina in prezent nu-si avea locul intr-un Cod al Familiei. Proiectul de lege vine sa inverseze accentele Codului actual al Familiei in sensul dezinstitutionalizarii copiilor.

Proiectul de lege va asigura un cadru decizional si operaţional privind aplicarea formelor de protectie copiilor ramasi fara ocrotire parinteasca, privind determinarea statutului copiilor in sistemul de protectie. (Pina in prezent avem mii de copii care se afla in sistemul rezidential de 5–7 ani de zile, separati abuziv de familiile lor, avem sute de copii cu statut nedeterminat, mii de copii in ingrijire neformala (neoficiala) cu bunici, rude, vecini, ca rezultat al plecarii parinţilor la lucru peste hotare). Se va clarifica rolul exact al unitatilor administrativ - teritoriale de nivelul I si II, care nu sint clar determinate la moment, cooperarea in domeniul protectiei copilului intre autoritatile si institutiile cu competente in domeniu. Proiectul va fi pus in aplicare de specialisti din sistemul  de protectie al copilului si familiei, numar care ar putea sa creasca pina la 3000, la nivel de APL1, in primarii. Se completeaza prevederile Codului familiei (art. 71 şi 72) anume in scopul controlului si verificarii actiunilor autoritatilor competente, in special a specialistilor din domeniul protectiei copilului.

Semnatarii:
- Mariana Ianachevici, Presedinte Alianţa ONG-urilor  active in protectia drepturilor copiilor si familiei,
- Stela Grigoras, Presedinte Asociatia Obsteasca “Parteneriate pentru fiecare copil”
- Daniela Simboteanu, Preşedinte Centrul National de Prevenire a  Abuzului Fata de Copii,
- Cezar Gavriliuc, Presedinte Centru de informare si documentare privind drepturile copilului,
- Sergiu Ostaf, Director Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Presedinte Consiliul Naţional pentru Participare (CNP).

Share: