Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Orhei

Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Orhei
 

La  data de 12.02.2021, CReDO în colaborare cu Consiliul raional Orhei au desfășurat două activități în cadrul unui eveniment. 

 

Cuvinte de salut au ținut Irina Bogaciuc, VicePreședinta Consiliului Raional Orhei, Stela Pavlov, Reprezentanta UNDP pentru granturi mici a proiectului, Olga Bîtcă, Coordonatoarea proiectului CReDO, mai jos detalii despre proiecte. 

 

Prima activitate a întrunit primarele și primarii din raionul Orhei și a avut drept scop Consolidarea climatului de integritate instituțională în cadrul primăriilor din raionul Orhei.  

 

Vitalie Moisei, expert în domeniul consolidării integrității publice, formator contractat de către CReDO, a discutat cu primarii despre politicile anticorupție, în special referindu-se la angajarea agenților publici în bază de meritocrație și profesionalism, la evitarea conflictelor de interese, la declararea averii și intereselor personale, la influențe necorespunzătoare și la registrele obligatorii spre deținere  Primarii au fost extrem de interesați de subiecte, abordând unele situații specifice referitor la declararea averii și intereselor și cu interes deosebit față de deținerea registrelor obligatorii.

 

 A doua activitate s-a axat în special pe  agenții publici din cadrul Consiliului raional Orhei, șefele și șefii de direcții Scopul activității a fost Sensibilizarea agenților publici privind denunțarea manifestărilor de corupție și protecția avertizorilor de integritate.

 Această activitate s-a realizat sub formă de simulare a unor situații concrete, precum și exemple practice din sfera socială, cu vizualizarea materialelor grafice informative și a clipurilor video realizate  la subiectul avertizorilor de integritate. Partea teoretică a fost asigurată de către Olga Bîtcă, expertă în domeniul avertizorilor de integritate și partea practică, de către Vitalie Moisei, formator de integritate, contractat de către CReDO.


 

În vederea realizării cu succes a instruirilor au fost realizate următoarele prezentări:

https://prezi.com/p/gaev5s5qtiu-/notiuni-integritate/

 

 


https://prezi.com/p/uktcsyt95faq/avertizorii/

https://campanii.tv8.md/campaign/103

https://www.youtube.com/watch?v=zz8cksc_mj8&t=39s

https://www.youtube.com/watch?v=G61wXt9YTf0

 

De asemenea, a fost sondată sociologic percepția corupției în raionul Orhei, prin intermediul unui chestionar, care poate fi găsit și completat la:

 

http://credo.md/?go=news&n=692

 

În total, au participat 35 de persoane. La finalul activităților, participanții au mulțumit organizatorilor pentru discuții interesante cu multiple exemple practice din viața cotidiană.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului "Progrese și impedimente în consolidarea integrității în raioanele Călărași și Orhei", realizat de către CReDO în cadrul Programului de granturi mici pentru monitorizarea alternativă a planurilor anticorupție sectoriale și locale al proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Share:

Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Călărași Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Călărași