Impotriva discursului de ura a Presedintelui RM

Impotriva discursului de ura a Presedintelui RM

 

1 iunie 2018

DECLARATIE împotriva discursului homofob si instigator la ura al Presedintelui Republicii Moldova si al PSRM

 

Prin prezenta, organizatiile subsemnate, care activeaza în domeniul drepturile omului din Republica Moldova, ne exprimam îngrijorarea si indignarea referitor la discursurile discriminatorii si incitatoare la ura si homofobie, lansate în perioada ultimelor saptamani de catre mai multi reprezentanti ai statului si liderilor politici.
Tunem sa reamintim ca institutia Presedintiei si Parlamentul are rolul fundamental de a respecta Constitutia Republicii Moldova, în care se expune în mod clar si neconditionat caracterul de stat democratic al Republicii Moldova, în care toti cetatenii Republicii Moldova sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice.
Consideram regretabile urmatoarele declaratii homofobe si transfobe, folosite în perioada Festivalului comunitatii LGBT Moldova Pride si în ajunul alegerilor locale:
La data de 22 mai, Presedintele RM, Igor Dodon, a declarat urmatoarele: „Sunt total împotriva oricaror actiuni violente. Dar nu trebuie de provocat. De ce sa organizezi special astfel de marsuri într-o societate unde oamenii categoric nu accepta acest lucru? Oare nu este aceasta o provocare la actiuni violente? Noi asta nu facem, nu provocam pe nimeni. Înteleg ca exista si altfel de oameni, dar de ce organizezi si sa arati asta societatii moldovenesti? Noi avem copii. Cui asta trebuie? Ne respectam partenerii nostri din Vest, dar nu trebuie sa ne impuneti ceea ce noua nu ne trebuie. Daca acolo, la voi, aceste lucruri sunt normale, sa ramâna acolo. La noi, aceasta nu a fost, nu este si nu va fi un lucru normal. Aceasta este pozitia noastra. Place cuiva sau nu”.
La data de 23 mai 2018, candidatul PSRM la functia de primar general al municipiului Chisinauu, Ion Ceban, a declarat în cadrul unor dezbateri: „Pozitia mea e cunoscuta. Eu sunt pentru o familie traditionala. În acelasi timp, libertatea se limiteaza acolo unde este bunul simt si moral. Sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa le promovam în societate. Doar nimeni nu le interzice sa faca ce vor aceste persoane in spatiul lor? Faceti acasa ce vreti, dar haideti sa nu exteriorizam în public aceste lucruri. Nimeni nu va interzice, nu blocheaza, dar propaganda, cred eu, nu trebuie sa fie si nu e admisibila in aceste circumstante. Nu le voi permite desfasururarea marsurilor comunitatii LGBT”.
La data de 31 mai în timpul Sedintei Parlamentare, deputatul Vlad Batrâncea a declarat: „Astazi au venit sute de preoti si credinciosi din întreaga tara, au rugat respectuos, este o adresare publica... credinciosii din RM cer Parlamentului sa fie amendat codul contraventional si sa fie interzisa difuzarea informatiei publice: pedofilia, pornografia si a unor alte relatii decât cele legate de casnicie si familie, în conformitate cu Constitutia si Codul Familiei. Adica, societatea este deranjata de acele marsuri a minoritatilor sexuale si credinciosii vor ca legea sa prevada foarte clar ca în spatiul public se interzic asemenea masuri si statul RM va proteja o familie traditionala, o familie sanatoasa si vom ruga secretariatul sa distribuie acest apel, aceasta adresare publica la toate fractiunile.”
Aceste declaratii contravin dreptului la libertatea de exprimare, pe motiv ca incita la ura si discriminare fata de un grup de cetateni ai Republicii Moldova, si anume la discriminarea persoanelor LGBT si sustinatorilor acestora, precum si dreptului la libertatea întrunirilor.
Îndemnam persoanele cu autoritate si functii de raspundere sa se abtina de la declaratiile care ar putea aduce la discriminare si violenta fata de un grup de cetateni.
Cerem Presedintelui Republicii Moldova sa-si îndeplineasca functia de garant al Constitutei în care este consfintit ca:
  • Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile omului se interpreteaza si se aplica in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte.
  • Statul are ca fundament unitatea poporului Republicii Moldova. Republica Moldova este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai.
  • Toti cetatenii Republicii Moldova sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau de origine sociala.
  • Oricarui cetatean îi este garantata libertatea gândirii, a opiniei, precum si libertatea exprimarii in public prin cuvant, imagine sau prin alt mijloc posibil.
  • Libertatea exprimarii nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie.
  • Sunt interzise si pedepsite prin lege, cit si practica CtEDO contestarea si defaimarea statului si a poporului, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenta publica, precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul constitutional.
  • In Republica Moldova nu pot fi adoptate legi care ar suprima sau ar diminua drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului.
  • Orice persoana isi exercita drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile altora.
Solicitam Partidului Socialist din Republica Moldova sa nu mai foloseasca homofobia si incitarea la ura în programele sale electorale si discursul politic.
Invitam societatea civila si activistii/activistele civice sa se alature acestui apel.

Mass Media

https://gdm.md/ro/content/declaratie

 

 

image: unimedia 

Share: