Back to the countdown of the 7 unrealized commitments of the Government

Back to the countdown of the 7 unrealized commitments of the Government

 

 CNP, Consiliul ONG, Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte, Alianta Anticoruptie, Initiativa Civica pentru Integritatea in Serviciul Public

www.CNP.md, www.consiliulong.md, www.alegeliber.md, www.alianta.md, www.moldovacurata.md

Numaratoarea inversa ale angajamentelor nerealizate ale guvernarii: Revenim la cele sapte prioritati”.

In data de 21 septembrie situatia este urmatoarea:

 

Angajamentul Guvernarii

Situatia actuala

(1) Consolidarea responsabilitatii financiare a partidelor politice în campania electorala

Adoptat în prima lectura – necesita adoptare în lectura FINALA‚ de PARLAMENT.

(2) Promovarea egalitatii de gen în cadrul partidelor politice si in activitatea politica

Adoptat în prima lectura– necesita adoptare in lectura FINALA‚ de PARLAMENT.

(3) Consolidarea durabilitatii financiare a societatii civile - adoptarea legii 2%

Adoptat în lectura FINALA‚ – necesita adoptarea hotaririi de GUVERN mecanismul de aplicare

(4) Consolidarea regimului integritatii publice – pachetul de lege.

Nici un progres. Necesita avizarea de GUVERN si adoptarea de PARLAMENT

(5) Promovarea politicii de control a tutunului – adoptarea pachetului de legi privind  controlul tutunului.

Adoptat în prima lectura– necesita adoptare în lectura FINALA‚ de PARLAMENT.

(6) Promovarea transparentei actionariatului mijloacelor media – adoptarea modificarilor legislative

Adoptat in prima lectura– necesita adoptare in lectura FINALA‚ de PARLAMENT.

(7) Promovarea transparentei licitatiilor publice si privatizarii bunurilor publice – aplicarea platformelor informationale

Nici un progres din partea GUVERNULUI, Ministerului Finantelor si Ministerului Economiei.

 

Constatam:

(1) Desi pe majoritatea angajamentelor s-a realizat un oarecare progres (adoptarea acestora in prima lectura), regretam ca doar un proiect  a fost adoptat în lectura finala (2 % cu anumite carente). Astfel, putem constata ca nici unul din angajamentele asumate de catre Guvern si Parlament nu au fost realizate.

(2) Acest fapt trezeste îngrijorare, în special pentru ca doua angajamente (Angajamentele 1 si 2) vizau campania electorala din noiembrie 2014. Neadoptarea acestor proiecte pâna la acest moment reprezinta o mare iresponsabilitate politica si va duce la perpetuarea mai multor deficiente electorale si democratice pentru urmatorul scrutin.

(3) Neadoptarea în lectura finala a pachetului de legi privind controlul tutunului, care timp de 8 luni s-a aflat pe masa deputatilor, arata ca parlamentarii pun mai presus interesele personale si cele ale industriei tutunului, decat sanatatea copiilor. Neadoptarea pachetului de legi privind controlul tutunului favorizeaza consumul produselor de tutun  in randul minorilor, nu protejeaza de expunerea la fumul de tutun în spatiile publice inchise si nu informeaza eficient despre consecintele tutunului asupra sanatatii. De asemenea, neadoptarea acestui pachet de legi va mentine un climat ce avantajeaza comertul ilicit si contrabanda cu tigari, ceea ce prejudiciaza enorm bugetul si sanatatea publica. 

(4) Neaprobarea de catre Guvern a pachetului de lege referitor la integritatea publica si neajustarea cadrului legislativ adoptat de 12 ani întru prevenirea coruptiei si asigurarea integritatii, acorda,   spre exemplu, posibilitate unor reprezentanti si chiar unor categorii întregi de persoane ce presteaza servicii publice, de a se eschiva de la testarea integritatii profesionale, nedeclararea cadourilor si conflictelor survenite  de interese.

(5) Consideram ca toate aceste Angajamente puteau fi respectate pana la încheierea acestei sesiuni parlamentare (septembrie), deoarece acestea au fost analizate, consultate si avizate de toate partile interesate de mai mult timp, mai ales ca pe parcursul ultimelor sedinte parlamentare au fost introduse pe ordinea de zi si adoptate proiecte de legi care au fost inregistrate cu foarte putin timp înainte de sedintele în cauza.

(6) Regretam faptul ca Guvernul IGNORA‚ responsabilitatea de a garanta mecanismele de asigurare a TRANSPARENTEI depline în procesul de licitatii publice si privatizare a bunurilor publice.

 

Solicitam:

(1) Conducerii Parlamentului, liderilor fratiunilor parlamentare, biroului permanent, deputatilor sa comunice public cînd proiectele mentionate vor fi puse pe ordinea de zi a Parlamentului pentru lectura finala.

(2) Comisiilor permanente ale Parlamentului sa desfasoare intr-un mod transparent si predictibil examinarea amendamentelor si avizarea proiectelor date, astfel încît acestea sa fie examinate în mod prioritar de catre Parlament în toamna. In acest sens, ne angajam sa actionam prompt pentru a contribui în mod pozitiv la acest proces.

(3) Guvernului sa examineze prompt pachetul de legi referitor la regimul integritatii publice si masurile pentru asigurarea transparentei în achizitiile si licitatiile a bunurilor de proprietate publica.

Share: