Statement of NGOs on the tensed situation in the security zone

Statement of NGOs on the tensed situation in the security zone



Declaratia unor organizatii neguvernamentale privind situatia tensionata din zona de securitate



Noi, reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, constatam ca activizarea dialogului UE - Republica Moldova, cu perspectiva aderarii Republicii Moldova la spatiul economic european, liberalizarii regimului de vize si modernizarii statului Republica Moldova a fost urmata de agravarea premeditata a situatiei in raioanele de est ale Republicii Moldova.

Declaratia unor organizatii neguvernamentale privind situatia tensionata din zona de securitate

Desemnarea de catre Presedintele rus Putin a unui reprezentant special pentru Transnistria, militarizarea abuziva a regiunii sub paravanul operatiunii de mentinere a pacii, omorul cetateanului moldovean Vadim Pisari de catre un pacificator rus si refuzul autoritatilor ruse de a investiga eficient aceasta crima si continuarea politicii de intretinere a acestui regim xenofob si autoritar din partea Rusiei sunt doar unele elemente ale acestei politici distructive in raport cu Republica Moldova, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor tarii.

Consideram ca utimele evenimente ce au avut loc in Zona de Securitate si, in special, in mun. Bender fac parte dintr-un scenariu de destabilizare a situatiei. Scopul tensionarilor si a destabilizarii situatiei nu este foarte clar, fiind unul interpretabil. Ar putea fi de la dorinta unor forte interne si externe sa elimine complet prezenta legitima a unor structuri constitutionale din mun. Bender pina la ocuparea localitatilor din estul tarii, ramase sub controlul si jurisdictia Guvernului central constitutional de la Chisinau. Consideram ca inclusiv, in perspectiva Summitului UE de la Vilnius, ar putea fi declansate provocari, cu participarea trupelor paramilitare separatiste si a fortelor armate ruse prezente si ele in presupusa Zona de Securitate, care ar supune prin forta si alte localitati ale raionului Dubasari. Astfel, ar putea fi realizat un scenariu cipriot sau chiar unul mai rau in cazul Republicii Moldova.

Constatam cu indignare, ca clasa politica din Republica Moldova, cu exceptia citorva instititutii direct implicate, manifesta o iresponsabilitate totala in raport cu problema integritatii teritoriale a Republici Moldova si, inn special, incalcarile brutale, masive si sistematice ale drepturilor omului, inclusiv ale cetatenilor Republicii Moldova. Regimul din stinga Nistrului Еџi cei care stau in spatele lor profita din plin de iresponsabilitatea, incompetenta si, deseori, coruperea clasei politice din Republica Moldova.

Atentionam reprezentantii corpului diplomatic acredidat in Republica Moldova si a Misiunii OSCE asupra riscului crescind al provocarilor vilolente cu consecinte extrem de grave. Cerem reprezentantilor mass media din Republica Moldova sa manifeste maturitate si responsabilitate civica prin reflectarea adecvata a situatiei legate de conflictul din raioanele de est in scopul informarii obiective a cetatenilor Republicii Moldova si, pe aceasta cale, exercitarii presiunii asupra clasei politice.

Organizatiile semnatare nu vor permite ca firavele progrese inregistrate de Republica Moldova gratie suportului partenerilor occidentali sa fie sacrificate din cauza incapacitatii interne de a face fata  provocarilor si incalcarilor drepturilor fundamentale ale omului in Zona de Securitate.

Persoane de contact:
Oazu Nantoi, Institutul de Politici Publice, oazu_nantoi@ipp.md, tel: (+373 22) 27 67 85
Radu Vrabie, Asociatia pentru Politca Externa, radu.vrabie@ape.md, tel: (+373 22) 22 44 30
Liubomir Chiriac, IDIS Viitorul, liubomir.chiriac@viitorul.org, tel: (+ 373 22) 21 09 32
Sergiu Ostaf, CreDO, ostaf@credo.md, tel: (+373 22) 21 28 16
Ion Manole, Asociatia Promo-LEX, promolex.pr@gmail.com, tel: (+ 373 22) 49 26 84

Share: