Opinia CNP, 22.01.2014
1.1. Subiectul 3 Pentru aprobarea Regulamentului-cadru cu privire la mobilitatea academică în învăţămîntul superior
Susținem de principiu aprobarea Regulamentului-cadru, care are ca scop crearea cadrului regulator privind organizarea și participarea la programele de mobilitate academică la nivel naţional şi internaţional pentru studenţii, cercetătorii şi cadrele didactice din Republica Moldova, dezvoltarea și facilitarea accesului la aceste programe.
Avem cîteva sugestii de îmbunătățire a proiectului (în baza avizului Consiliului Național al Tineretului din Moldova din 30 septembrie 2013, care nu a fost inclus în tabelul de divergențe).
• Articolul I,1
Proiectul Regulamentului propus se referă doar la mobilitatea academică, adică, cea cu participarea studenților și cadrelor didactici din instituții de învățămînt superior. Astfel, sunt excluse alte tipuri de mobilitate care devin din ce în ce mai disponibile și importante pentru tineri și oferă oportunități de dobîndire a cunoștințelor, deprinderilor practice, experienței de lucru și competențelor interculturale. Recomandăm extinderea domeniului de aplicare a Regulamentului, sau elaborarea unui regulament suplimentar pentru facilitarea programelor de mobilitate pentru voluntari, traineri remunerați și au pairs.
• Articolul I, 2
Definiția mobilității academice trebuie completată (proces de realizare a unor cicluri sau perioade de studii sau stagii de către studenții sau cadrele didactice din învățămîntul superior la o altă instituție în interiorul țării sau peste hotare)
• Articolul I, 2
Este necesară explicarea tuturor noțiunilor care definesc programele academice, menționate în Regulament, pentru a facilita înțelegerea acestuia și a evita confuziile.
(Erasmus Mundus: http://ec.europa.eu/education/external-relation-programmes/mundus_en.htm,
Marie Curie: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/, Tempus:http://ec.europa.eu/europeaid/what/education/education_erasmus_mundus_tempus_en.htm, European Volunteering Services: http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/european-voluntary-service_en.htm)
• Articolul I
Una din problemele întâlnite în realizarea mobilității academice ține de obținerea permisului de ședere în țara în care se aplică, ulterior obținerii vizei, motiv pentru care ar fi necesar să se faciliteze acordarea concomitentă a celor două documente academice.
• Articolul III, 11
Noțiunea de “program de studiu” poate fi rezumată, în contexte particulare, la lista obiectelor de studiu, care nu poate corespunde întotdeauna la diferite instituții. Important ar fi ca desfășurătorul și descrierea cursurilor urmate în universitatea gazdă să fie similare celor aprobate de universitatea de origine.
• Articolul III, 22
Propunem ca sintagma “la începutul anului sau al semestrului de studii” să fie înlocuită cu sintagma “cu minim 1 lună înainte de începerea programului”. Termenul de o lună este indicat pentru a reuși procesarea documentelor și aprobarea unei hotărâri definitive.
• Articolul VI, 40 (4)
Propunem completarea punctului privind procedurile de selectare a participanților la programele de mobilitate cu prevederea că aceștia urmează a fi selectați în baza de concurs public cu criterii clare și relevante pentru programul concret, iar informații despre program, data și condițiile desfășurării concursului urmează a fi publicate pe siturile web ale instituțiilor relevante din Republica Moldova – pentru a asigura transparența procesului, accesul unui număr cît mai mare de studenți, selectarea celor mai potriviți candidați, succesul programelor de mobilitate și promovarea imaginii instituțiilor de învățămînt superior peste hotarele țării.
2) Constatări cu privire la neîncadrarea deplină a unor proiecte de reglementări în procedura de transparenţa decizională
Atenţionăm că unele proiecte de legi sau proiecte de acte normative nu sunt supuse integral procedurii de consultare conform cerinţelor Legii privind transparenţa în procesul decizional nr. 215-217 din 05.12.2008 şiProcedurilor interne ale Cancelariei de Stat de asigurare a transparenţei în procesul decizional din 22.04.2010.
3) Constatări cu privire la nerealizarea expertizei anticorupție
Atenţionăm că unele proiecte de legi sau proiecte de acte normative nu sunt supuse expertizei anticorupție conform cerinţelor Art. 22 (1, 3) din Legea privind actele legislative nr. 780-XV din 27 decembrie 2001, precum Art. 41(2) și Legea privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale nr. 317-XV din 18 iulie 2003.