CReDO susţine şi se implică în campania "Fără Ură"

CReDO susţine şi se implică în campania


”Fără ură” în spațiul online



O campanie menită să diminueze fenomenul instigării la ură în mesajele și comentariile din spațiul online a fost lansată marți, 25 februarie, de către Ministerul Tineretului și Sportului alături de un grup de o
rganizații nonguvernamentale: Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, Coaliţia Nediscriminare, Consiliul Naţional pentru Participare, Media Point, CReDO, UNFPA, TEKEDU, Humanitas, USPEE C. Stere, Radio Moldova Tineret, Agenţia de publicitate AMM Moldova, parte a Aegis Media/GMG, Centrul de Tineret ARTICO, Gender-Doc, Jef Moldova şi Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi, în scopul combaterii discursului instigator la ură din mediul online.

Pagina FB https://www.facebook.com/NoHateSpeechMoldova?fref=ts

Comitetul național No hate Speech Moldova a organizat joi, 27 februarie 2014, ora 12:00 în PMAN (Piața Marii Adunări Naționale) un flashmob organizat în susținerea mesajului “Fără Ură” în mediul online al Republicii Moldova, materializat printr-o inimă uriașă formată din cei mai mult de 100 oameni prezenți la eveniment.

Mai mulți trecători, studenți și utilizatori ai rețelelor de socializare s-au alăturat flashmob-ului de susținere a campaniei.

Olga Batîr, coordonatoarea Comitetului Național a spus că ”Noi încercăm ca în Moldova să fie prezent mai mult discursul cu dragoste decât cu ură, iar cei care se întreabă de ce se numește ”Fără ură” e ca să vină impulsul că trebuie să ne comportăm cu dragoste cu oamenii din jurul nostru, pe stradă sau pe Facebook.

Iar această inimă formată din oameni din Piață, e ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți oameni, să ne întrebe de ce am organizat, cum am organizat, iar noi să răspundem ”Fără ură”, adică cu dragoste”.

Unii participanți au venit la flashmob cu lalele, iar în timp ce erau fotografiați și filmați de pe clădirea Guvernului, participanții aveau câte un balon în formă de inimă.

Proiectul, care are drept scop combaterea rasismului și a discriminării în mediul online, face parte dintr-o campanie începută de Uniunea Europeană acum doi ani.

Mesajele care instigă la ură în spațiul online capătă forme exagerate susțin organizatorii campaniei ”Fără ură”. Cel mai des, ca surse de inspirație pentru comentarii xenofobe și intolerante, servesc declarațiile și acțiunile politicienilor.

Trebuie menționat faptul că nu există un control al mesajelor și comentariilor postate pe paginile web, iar legislația nu prevede sancțiuni pentru administratorii care nu-și monitorizează site-urile.

Schimbarea se poate produce începând cu fiecare dintre noi, susține Ian Feldman, reprezentantul Consiliului Nediscriminare.

Printre acțiunile care vor fi organizate în cadrul campaniei ”Fără ură” în scopul diminuării fenomenului în spațiul online sunt organizarea de dezbateri și flash-moburi, crearea unei platforme care să permită celor interesați să depună sesizări la mesajele care instigă la ură și violență, precum și elaborarea unui ghid al bunelor practici pe internet.

Campania ”Fără ură” face parte din proiectul internațional ”No Hate Speech Movement” al Consiliului Europei implementat în 37 de țări europene.




Share: