Alegeri 2016: De la discriminare la incitare la ură și minciuni

Alegeri 2016: De la discriminare la incitare la ură și minciuni

Alegeri 2016: De la discriminare la incitare la ură și minciuni[EN]
Alegeri 2016: De la discriminare la incitare la ură și minciuni[RO]
Alegeri 2016: De la discriminare la incitare la ură și minciuni[RU]

 

 

 

Activişti civici condamnă mesajele de ură din campania electorală

 

 

 

 

 

Activişti civici, reprezentanţi ai mai multor comunităţi din Republica Moldova, condamnă mesajele de instigare la ură şi dezbinare a societăţii promovate în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al ţării. Într-o conferinţă de presă la IPN, aceştia au spus că nu viaţa personală, ci competenţele sale profesionale trebuie să fie determinantă în alegerea unui candidat.

Reprezenta grupului de iniţiative feministe din Moldova, Polina Ceastuhina, a spus că  se exploatează la maximum stereotipuri din secolul trecut ce ţin de rolul femeii în societate şi prin astfel de mesaje se perpetuează ideea că valoarea unei femei nu este egală cu competenţele ei, ci s-ar raporta la faptul că este fertilă şi că are un bărbat care o iubeşte. „Locul femeii este peste tot şi ea are dreptul să candideze şi să voteze. Am obţinut acest drept la vot acum o sută de ani şi avem responsabilitatea să-l îndeplinim conştiente de toate discursurile care au avut loc pe perioada acestei campanii”, a accentuat Polina Ceastuhina.

Reprezentanta Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Olga Bîtcă, a spus că pe parcursul curentei campanii electorale femeile sunt atacate sub centură, iar consilierii candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, care au formulat mesajul că femeile nu sunt votate, au greşit enorm şi au dat dovadă de neprofesionalism. Acum, partidele care au pornit această tendinţă utilizează metode de incitare la ură.

Tezera Abebe, reprezentanta comunităţii originarilor din ţările afro-asiatice în Moldova, a venit cu un apel către organele responsabile să se sesizeze şi să dea dovadă de rezistenţă la mesajele de ură împotriva refugiaţilor, promovate în campania electorală.  Aceasta a subliniat că trebuie să fie calificat ca factor agravant atunci când o persoană publică îşi permite să facă discursuri de ură, cu implicarea mass-media în diseminarea acestui mesaj.

Reprezentanta Centrului de informaţii Genderdoc-M, Angelica Frolov, a menţionat că cel care vrea să ajungă la conducerea ţării trebuie să vină cu soluţii pentru ca fiecare cetăţean să aibă o viaţă mai bună. Dacă vine cu ură şi dezbinare în campania electorală,  va continua şi după alegeri. Aceasta a ţinut să sublinieze că viziunile sale politice nu trebuie să fie interpretate ca vocea întregii comunităţi LGBT din Moldova, din care face parte. Precizările au fost făcute în contextul în care, după o postare pe o reţea de socializare care reflectă preferinţele politice personale, Angelica Frolov spune că a devenit eroina unui pamflet de prost gust şi a fost blamată de prieteni pentru că a dăunat imaginii unui politician doar prin faptul că îl susţine.

Mihail Plăcintă, reprezentantul comunităţii ucrainenilor din Moldova, a spus că tineretul este foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă în ţară. Iar candidatul care vrea să devină şef al statului trebuie să fie atent la declaraţiile pe care le face în campania electorală pentru a nu dăuna relaţiilor cu alte state. Faptul că săptămâna trecută ambasadorul Ucrainei la Chişinău a fost chemat la Kiev este un prim semnal că lucrurile nu pot continua aşa, iar candidatul de stânga trebuie să gândească bine la ceea ce declară.

Activistul Oleg Brega a remarcat, în aceeaşi conferinţă de presă, că isteria anti-europeană poate descalifica Republica Moldova din rândul statelor civilizate. Dacă nu vrem să acceptăm tratatele internaţionale despre drepturile fundamentale ale omului, nu vom fi calificaţi nici pentru a deveni membri ai Uniunii Vamale, pentru că şi acolo se cere respectarea drepturilor omului, a migranţilor şi a comunităţii LGBT, a conchis activistul.

 

 

Constatăm, cu multă îngrijorare și indignare, proliferarea unor atitudini, discursuri și practici dăunătoare și periculoase pentru prezentul și viitorul democrației în Republica Moldova. Ne referim la declarații și atitudini discriminatorii, sexiste, xenofobe, care alimentează frici și stereotipuri față de unele grupuri sociale, cum ar fi femeile, imigranții, refugiații, persoane fără sau de alte confesiuni religioase decît creștinii, persoanele homosexuale. Aceste atitudini sunt preluate într-un mod iresponsabil de mass-media și răspîndite mai departe. De asemenea, constatăm cu îngrijorare promovarea unui discurs de ură de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și implicarea improprie a acestora în susținerea unui candidat la prezidențiale. Ne îngrijorează informația eronată răspîndită despre situația Ucraina și România, care pune în pericol pacea și relațiile Republicii Moldova cu vecinii.

 

Condamnăm, orice discurs discriminatoriu și de ură expus în public și solicităm tuturor persoanelor să se abțină de la un asemenea discurs. Solicităm autorităților responsabile să intervină prompt atât prin condamnarea discursului discriminator, cât și prin responsabilizarea celor care îl promovează. Solicităm Bisericii Ortodoxe, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove să-și ceară scuze publice pentru promovarea unui discurs de ură de către reprezentanții săi, în frunte cu Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel față de femei, bărbați care nu au copii și imigranți și să înceteze imediat orice susținere publică a unui sau alt candidat.

Continuarea apelului public în anexă

 

Share: