Are we supported, young people, by the state in order to build a future at home?

Are we supported, young people, by the state in order to build a future at home?

 

 

 

 

 

 

 

Suntem oare noi, tinerii, sustinuti de catre stat ca sa ne cream un viitor acasa?

 

In ultimii ani, Republica Moldova depune un efort în procesul de apropiere catre standardele Uniunii Europene si integrare europeana.  Dar, aceasta este o aspiratie pe termen lung, pentru ca mai intii de toate tara noastra va trebui sa creeze un cadru deschis si democratic de participare si de luare a deciziilor agreate de toata populatia tarii pentru a asigura prosperitate tuturor cetatenilor.
Acordul de Asociere semnat intre UE si R. Moldova  la 24 iunie 2014, ziua, care a devenit una istorica pentru tara noastra, antreneaza R. Moldova in procesul de cooperare europeana si realizarea reformelor democratice,  care ar contribui la dezvoltarea ei.

Cu scopul de a implica tot mai mult tinerii în procesul de monitorizare a punerii in aplicare a Acordului de Asociere, pe 15 mai 2016, reprezentantii societatii civile, Centrul National de Mediu in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Consiliul National al  Tineretului din R. Moldova (CNTM) si Platforma Nationala a Forumului Societatii Civile a Parteneriatului Estic au organizat Forumul Tinerilor Creeaza-ti viitorul acasa. Evenimentul a fost organizat in Mun. Chisinau, la Sala de Conferinte Summit Events  si a întrunit 150 de tineri din diferite raioane ale tarii, care au avut oportunitatea de a-si exprima ideile in prezenta tuturor invitatilor si în special ai persoanelor direct implicate  in procesul de realizare a reformelor: Vladimir Cebotari- Ministrul Justitiei al R. Moldova, Andrian Delinschi- Viceministrul Mediului si Calin Negura- Seful Directiei Generale Securitate si Eficienta Energetica a Ministerului Economiei.
De asemenea, au luat parte si reprezentantii partenerilor de dezvoltare care sprijina semnificativ Republica Moldova in procesul de integrare europeana- E.S. Pirkka Tapiola, Seful Delegatiei UE în Moldova, E.S. Robert Kirnag, Ambasadorul Republicii Slovace la Chisinau.
In cadrul evenimentului s-au discutat subiecte care vizeaza implementarea Acordului de Asociere UE-RM  la capitolele “Justitie, libertate si securitate”, “Cooperare Energetica” si “Mediul”. Tinerii au avut posibilitatea sa se afirme in cadrul celor 3 ateliere de lucru orientate spre capitolele din Acordul de Asociere mentionate mai sus. In urma lucrului in echipa din cadrul atelierelor, tinerii au elaborat 3 declaratii  pe promovarea implementarii capitolelor din Acordul de Asociare mentionate mai sus. Aceste declaratii includ de fapt dorintele tinerilor si activitatile care ar putea grabi procesul de implementare a reformelor din cadrul AA.  Declaratiile tinerilor vor fi prezentate in cadrul Forumului Societatii Civile, care urmeaza sa fie organizat în aceasta toamna, cu participarea reprezentantilor societatii civile, Guvernului si a Parlamentului R. Moldova, cu scopul de a favoriza punerea in aplicare a Acordului de Asociere. Implementarea reformelor ar fi motivatia principala care ar determina tinerii sa ramâna acasa, sa-si creeze viitorul aici si sa contribuie la dezvoltarea tarii. Tinerii au constientizat faptul, ca implementarea Acordului de Asociere va crea locuri de munca, va deschide noi oportunitati pentru tineri si va imbunatati conditiile locale pentru a aduce mai multe investitii straine la noi în tara.

Daca statul si-ar indeplini obligatiile si ar functiona conform standardelor europene democratice, atunci nici fluxul de tineri care parasesc tara pentru un viitor mai bun n-ar fi atât de mare. Avem tineri activi, ambitiosi, tineri care vor sa ramâna acasa, lânga cei dragi, dar din cauza ca nu pot identifica perspective de dezvoltare aici – pleaca de acasa. ,,Sa ramin sau sa plec? Ce-mi poate oferi acest stat?’’ Sunt doar câteva intrebari care ar trebui  sa-i nelinisteasca pe functionarii de stat din tara noastra.
 Tinerii sunt generatia viitorului, de aceea implicarea lor este foarte importanta si necesara pentru prosperitatea intregii tari. Astfel, organizatorii evenimentului vor desfasura mai multe evenimente de acest gen pentru tineri în scopul crearii unui nucleu de tineri activi care vor fi implicati de rând cu societatea civila în procesul de monitorizare a Acordului de Asociere si organizare a actiunilor care ar sprijini implementarea acestuia. Declaratiile tinerilor vor putea fi accesate din data de 23 mai pe pagina web www.environment.md
Pentru mai multe detalii persoana de contact este Ina Coseru, Centrul National de Mediu (079817448, ina.coseru@environment.md ).

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului ,,Monitorizarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE de catre societatea civila’’, proiect finantat de catre fundatia National Endowment for Democracy (NED)
 

Share: