Resolution on the energy sector

Resolution on the energy sector

 

Rezolutia privind sectorul energetic

 

Un grup de experti in domeniul energetic si economic au elaborat o rezolutie, in care au identificat problemele importante din sectorul energetic. Acestia au propus un plan de actiuni pentru a depasi situatia de criza. Rezolutia a fost sustinuta de mai multe centre analitice Еsi ONG-uri.

Expertii mentioneaza ca principala cauza a crizei din sectorul energetic este deprecierea valutei nationale. Situatia dificila este alimentata si de alti factori, printre care veniturile reduse ale populatiei si dependenta statului de un singur furnizor la importul de gaze naturale si a energiei electrice. 

Potrivit autorilor, institutiile de stat responsabile de domeniul energetic promoveaza o politica ce contravine prevederilor legale. In Rezolutie se mentioneaza ca Parlamentul a aprobat în 2014 un amendament la Legea cu privire la gazele naturale contrar normelor europene. Acest fapt ce a dus la majorarea cheltuielilor pentru consumatori cu peste 300 mln lei anual. Expertii remarca problema existentei intermediarilor la importul de energie electrica, precum si necesitatea atragerii la raspundere a persoanelor care se fac vinovate de prejudicierea consumatorilor. De asemenea este mentionata lipsa mecanismelor de compensatii pentru paturile social vulnerabile. Expertii afirma ca aprobarea noilor tarife s-a efectuat cu abateri de la Legea privind transparenta in procesul decizional, iar tarifele la gaz publicate în Monitorul Oficial sunt mai mari decit tarifele anuntate de ANRE in cadrul sedintei publice din 17 iulie curent.

„Mai mult ca atât, hotaririle de suspendare a tarifelor nu au nici un temei legal, la fel ca si obligarea operatorilor de a efectua auditul international. In fond, pretinsul audit international se refera doar la corectitudinea calcularii tarifelor, nu si la activitatea operatorilor, ceea ce denota un pronuntat caracter populist”, se mai arata în Rezolutie. 

Planul de actiuni, propus de grupul de experti, prevede modificarea legislatiei pentru a spori independenta ANRE, dar si crearea unui Consiliu Consultativ al acesteia, in care vor fi inclusi experti independenti. In opinia autorilor, trebuie anulate hotarrile de suspendare a tarifelor Еsi revizuita majorarea tarifelor, cu organizarea consultarilor publice conform prevederilor legale.

Semnatarii Rezolutiei considera ca este necesara organizarea unui control complex a tuturor operatorilor din sectorul energetic, cu participarea expertilor independenti, precum si a specialistilor din cadrul unor institutii de stat specializate. 

Semnatarii Rezolutiei solicita autoritatilor publicarea urmatoarelor documente:

· contractul de constituire al SA „Moldovagaz”;

· contractul de privatizare a RED Chisinau, RED Centru Еsi RED Sud;

· contractele de achizitie a energiei electrice si gazelor naturale, precum si anexele la aceste contracte.

Rezolutia prevede si propunerea de creare a unui grup consultativ, format din reprezentanti ai societatii civile, pentru monitorizarea procesului de interconectare la sistemul energetic din Romania.

 

Mass Media

http://agora.md/stiri/12853/doc--criza-din-sectorul-energetic-poate-fi-depasita-expertii-solicita-autoritatilor-sa-publice-mai-multe-documente

Share: