European area will provide benefits to every citizen, CNP

European area will provide benefits to every citizen, CNP
Spatiul european va oferi beneficii pentru fiecare cetatean in parte, CNP


Spatiul european va oferi beneficii care urmeaza a fi resimtite de fiecare cetatean in parte. Republica Moldova este compatibila cu valorile europene si trebuie sa se aprofundeze in procesul de integrare europeana. Uniunea Europeana si va permite cetateanului sa fie parte a unei economii prospere, a unui stat democratic, cu standarde recunoscute, sustine presedintele Consiliului National pentru Participare, Sergiu Ostaf.

Potrivit lui Ostaf, chiar daca isi indreapta calea spre Europa, Republica Moldova nu trebuie sa renunte la contactele cu Uniunea Vamala Euroasiatica pentru ca un stat trebuie sa utilizeze toate resursele pentru dezvoltarea multilaterala.

Sergiu Ostaf sustine ca exista unele restante in procesul de integrare europeana. Una dintre ele ЕЈine de domeniul social. Guvernul intirzie sa obtina rezultate in special in ceea ce tine de incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati. In Uniunea Europeana se regaseste conceptul de solidaritate, cind intreaga societate este responsabila de patura vulnerabila, a spus Sergiu Ostaf in cadrul unei conferinte de presa la IPN.

Coordonatul grupului de mediu din cadrul CNP, Alecu Renita, a spus ca numai integrindu-ne in acest spatiu si fiind nevoiti sa respectam standardele europene de mediu vom incepe sa rezolvam multe din problemele care exista in tara. Dezvoltarea durabila a Republicii Moldova poate sa aiba o perspectiva numai in cadrul Uniunii Europeana, sustine Alecu Renita.

Coordonatorul grupului economic din cadrul CNP, Adrian LupuЕџor, sustine ca prin asocierea cu Uniunea Europeana, in special prin semnarea Acordului de Liber Schimb, Aprofundat si Comprehensiv, vom putea observa o creЕџtere de circa 6% a Produsului Intern Brut, insa acest lucru nu se va intimpla imediat, ci treptat. Pentru consumatori asta inseamna ieftinirea produselor importate, deoarece vom renunta la o serie de taxe vamale. Pentru business inseamna ieftinirea materiei prime, eliminarea restrictiilor pentru exportul animalier, eliminarea restrictiilor privind accesul pe piata turceasca etc., a spus Adrian Lupusor.

Coordonatorul grupului de securitate din cadrul CNP, Arcadie Barbarosie, a spus ca asocierea cu Uniunea Europeana va contribui la securitatea nationala. Vom beneficia de o politica comuna de securitate si aparare. Sectorul de securitate va fi mult mai controlat si  transparenta, a spus Arcadie Barbarosie. Acesta a adaugat ca Uniunea Europeana va sustine Republica Moldova in solutionarea conflictului transnistrean.
Este cu siguranta unica perspectiva de dezvoltare de lunga durata a Republicii Moldova.
Mass Media

http://www.ustream.tv/recorded/40373474
http://www.ipn.md/ro/societate/57950
http://www.trm.md/ro/social/societatea-civila-despre-mar-ul-din-3-noiembrie-pro-si-contra/
http://tribuna.md/2013/11/01/societatea-civila-multumita-si-nu-prea/

Share: