Public position on the events of 5th august 2012, Balti

Public position on the events of 5th august 2012, Balti

Public position on the events of 5th august 2012, Balti[EN]
Poziţia publică cu privire la evenimentele din mun. Bălţi, din 05.08.2012[RO]
Публичная позиция насчёт событий в Белцы, 5-го августа 2012[RU]                                       Pozita publica cu privire la evenimentele din mun. Balti, din 05.08.2012 

Actiunile organizatorilor contra-manifestatilor au incurajat actiunile agresive si mesajele xenofobe. Actiunile politiei, in general profesioniste, inca mai necesita imbunatatire, in special la capitolul protectiei intrunirilor si comunicarii cu partile implicate. Primaria Balti a favorizat contra-manifestantii. 

Concluzii: 

1. Pe 05.08.2012, de facto au avut loc: 
1) manifestatia declarata a unionistilor la intersectia str. Independentei si Puskin (14.-15.30) si marsul cu traseul modificat pe str. Puskin spre str. Sf. Nicolae (15.35-16-00), 
2) concomitent contra-manifestatia contrar declaratiei a PSD la care, la un moment dat, au aderat PSRM, PPSD, Liga Tineretului Rus, Voievozii, 
3) mitingul pasnic PCRM, 
4) intruniri temporare ale Voievozilor, PSRM in alte locuri anterior aderararii la intrunirea PSD. 

2. Judecatoria Balti corect a reconfirmat dreptul manifestantilor de a organiza intrunirea publica in baza Legii cu privire la intruniri, Constitutiei RM si art. 11 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

3. PSD a incalcat conditiile de organizare a intrunirii declarate prin: 
1) blocarea traseului desfasurarii marsului unionist declarat si legal, 
2) organizarea intrunirii intr-un loc nedeclarat, 
3) asumarea rolului de incurajare publica a altercatiilor dintre localnici si participantii la contra-manifestare impotriva manifestantilor marsului unionist, 
4) participarea unor reprezentanti ai PSD in altercatii impotriva manifestantilor marsului unionist si 5) justificarea ulterioara a altercatiilor si violentelor. 

4. Primaria Balti n-a actionat cu buna credinta, a favorizat desfasurarea a contra-intrunirii PSD contrar declaratiei. Contrar obligatiunilor, conform legii cu privire la intruniri publice, primaria Balti a demonstrat o pozitie discriminatorie si partinitoare, incalcind legea cu privire la intruniri si Constitutia RM. 

5. Actiunile politiei cu referire la blocarea contra-manifestantilor pe str. Independentei (la magazinul Prometeu) au fost practic adecvate situatiei create. Numarul politistilor si comportamentul tactic au descurajat violentele, au contribuit la temperarea spiritelor si au rezistat provocarilor. Totusi, politia nu a comunicat adecvat public si individual cu organizatorii contramanifestatiei. Unii contramanifestanti au incalcat dreptul la intrunirea publica prin actiuni violente si blocarea intententionata a traseului. 

6. Actiunile politiei pina la ora 15.35 privind str. Puskin si Independentei sunt practic adecvate situatiei create. Pe acest segment, in cooperare cu administratia Balti, s-au luat masuri de asigurare a protectiei manifestantilor contra grupurilor pasnice, dar si a elementelor agresive adunate pe partea cealalta a carosabilului. Totusi, politiei i-a lipsit comunicarea publica si individuala cu organizatorii si unii contramanifestanti prin care ultimilor sa li se explice ca incalca dreptul manifestantilor de a desfasura intrunirea publica. Tactica de negociere cu reprezentantii manifestantilor a fost una corecta. 

7. Actiunile politiei la intersectia str. Puskin si Independentei dupa ora 15.35, ulterior deciziei de schimbare a traseului marsului, desi tactic au fost adecvate situatiei, au avut cieva carente de implementare practica. Nu a fost asigurata protectia deplina a manifestantilor pe traseul modificat. Era vizibila incoerenta actiunilor politistilor, parcurgerea traseului modificat s-a soldat cu multe incidente de atac violent. Cordoanele de pe ambele partui ale coloanei erau usor
penetrabile de un numar mare de contramanifestantu care perpetuau actiunile individuale agresive.

 Recomandari: 

1. Responsabilizarea primariei Balti pentru lipsa de actiuni privitor la incalcarea declaratiei prealabile a PSD. Primaria Balti incalca legea cu privire la transparenta procesului decizional si legea accesului la informatie prin privarea publicului de a avea acces la informatia pertinenta declaratiilor depuse pentru ziua de 05.08.2012. 

2. Tragerea la raspundere a organizatorilor contramanifestatiei pentru nerespectarea propriei declaratii depuse, zadarnicirea desfasurarii intrunirii declarate si legale, incurajarea actiunilor agresive contra manifestantilor si pentru participarea la aceste actiuni. Valorificarea deplina a documentarilor asupra persoanelor agresive si violente, inclusiv instigatorilor la actiuni de zadarnicire a intrunirilor publice pasnice. 

3. Consolidarea capacitatilor politiei si agentiilor politienesti in coordonarea efectiva a actiunilor de asigurare a intrunirilor publice. Dezvoltarea deprinderilor de comunicare si negociere cu manifestantii si contramanifestantii. Semnatarii: - Sergiu Ostaf, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO),- Ion Manole, Promolex, - Cornelia Cozonac, Centrul pentru Investigatii Jurnalistice. 

Descrierea faptelor:

1. Pe 05.07.2012, Actiunea 2012 (manifestantii) depune declaratia prealabila cu privire la desfasurarea marsului pe data de 05.08.2012 (cu traseul: Str.Independentei 52, Aleea Clasicilor, Piata Independentei, str. Independentei, Aleea Clasicilor, orele 15.00-19.00), cu participare a circa 300 de persoane.2. Ulterior, PSD (contramanifestantii) depune declaratia prealabila de desfasurare a intrunirii publice, si aparte prin cerere cere interzicerea desfasurarii intrunirii organizate de catre Actiunea 2012. 3. Pe 03.08.2012, primaria mun. Balti a contestat in instanta de judecata declaratia prealabila pe motivul ca ar urma: posibile dezordini in masa, atitudinii negative a populatiei locuitoare, mesajul este unul unionist indreptat impotriva suveranitatii si independentei. Aici se inscrie si cererea PSD privind interzicerea intrunirii. 4. Pe 03.08.2012, judecatoria Balti respinge cererea Primariei Balti, confirmind desfasurarea intrunirii conform declaratiei. 5. Pe 05.08.2012, in jurul orei 10.00, contrar declaratiei depuse de catre PSD, sustinatorii lor s-au adunat in str. Independentei (Piata Alecsandri, alaturi de magazinul Prometeu), in numar de 200-250 persoane. Politia a blocat inaintarea acestora pe str. Independentei spre str. Puskin. La intrunirea data s-au alaturat PPSM, PSRM (Iubesc Moldova), Liga Tineretului Rus, Edinnaia Gagauzia. 6. PCRM a tiinut mitingul in piata Independentei, alaturi la statuia de Stefan cel Mare. Actiunile au fost pasnice.7. In jurul orelor 13.30 dinspre str. Puskin, Miscarea unionista, in numar de 200-300 persoane se indreapta spre punctul de pornire anuntat - str. Independentei 52, avind in maini flori, drapele, pancarte. Acestia se opresc in scuarul intre str. Independentei si Puskin. Manifestantii scandeaza lozinci de unire: Romania! Unire!, Refuz, Rezist, Sunt Anticomunist!, Oua Aveti, Minte Nu! Balti, Va Iubim! Manifestantii au aruncat flori in directia contramanifestantilor. 8. Pe partea cealalta a carosabilului treptat se aduna locuitorii din Balti si o parte din contramanifestanti din rindurile PSDM, inclusiv o parte din cei prezenti anterior in Piata Alecsandri. Se scandeaza lozinci anti-unire Nazisti!Beltzi! Moldova! Tradatori! In total fiind vreo 200 persoane. Contramanifestantii sunt opriti de catre cordonul de politie pe partea cealalta a carosabilului. Contramanifestantii arunca cu oua, pietre, rosii si nuci in manifestanti. 9. In jurul orei 15.00, vice-primarul or. Baltii, Alexandru Usatii propune manifestantilor de a amina marsul, organizatorii aparent resping. Un reprezentant al MAI, negociaza cu organizatorii manifestatiei, fara rezultat. 10. In jurul orelor 15.35 manifestantii se indreapta pe strada Puskin fiind insotiti pe parcursul traseului de cordoane de
politisti. Pentru a evita ciocnirile manifestantii urmau sa fie transportati spre Chisinau cu ajutorul autobuzelor propuse de catre Directia Trupelor de Carabinieri (DTC MAI) la intersectia strazilor Puskin cu Sf. Nicolae.11. Pe acest parcurs, contramanifestantii incearca sa sparga cordonul de politie, sa rupa pancartele manifestantilor, sa-i atace verbal si fizic. Au fost explozii de petarde, aruncari de pietre din partea contramanifestantilor si localnicilor. Cele mai mari violente se intimpla la intersectia strazilor Puskin cu Voluntarilor si str. Puskin cu str. Stefan cel Mare. In cadrul actiunilor violente un reporter Jurnal TV a fost lovita cu o piatra. La orele 16.00 manifestantii pleaca spre Chisinau. 12. La orele 18.00-19.40, reprezentantii Platformei Civice ,,Actiunea 2012,, au organizat o intrunire spontana in fata  MAI Chisinau.

Share: